Kilkaset porcji tradycyjnej polskiej szarlotki przygotowali uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
– W przygotowanie ciasta włączają się zarówno uczniowie, jak i nauczyciele – mówi uczennica klasy III technikum gastronomicznego, Magdalena Kuźniar. – Tradycją naszej szkoły jest pieczenie szarlotki. Częstujemy nią uczniów i mieszkańców Biłgoraja. Są różne formy świętowania, a my chcemy robić to na słodko.
– Szarlotka jest tradycyjnym polskim ciastem, można powiedzieć, że ciastem narodowym. Oczywiście ile gospodyń tyle przepisów. Nasza szarlotka jest jednak wyjątkowa – podkreśla pomysłodawczyni „szarlotki niepodległości”, Anna Brodaczewska. – Pieczona jest na cieście kruchym, dodatkowo przygotowywane są jabłka. Jej wyjątkowością jest to, że zawsze dekorowana jest w barwy narodowe.
Obok słodkiego świętowania, społeczność szkoły wzięła także udział w biciu rekordu śpiewania Hymnu Narodowego. Do wspólnego śpiewania Mazurka Dąbrowskiego stanęli wszyscy uczniowie i nauczyciele.
TsF / opr. KS
Fot. TsF