Najlepsi kucharze z Polski i zagranicy gotują na rzecz z dzieci z chorobami krwi. Dwudniowa akcja tradycyjnie odbywa się w Galerii Olimp. Imprezę zapoczątkowali lubelscy kucharze. Dziś włączają się do niej szefowie kuchni z rożnych zakątków Europy.
– Pomagając, czujemy się szczęśliwsi – mówi jeden z organizatorów akcji Lubelscy Kucharze Dzieciom, Paweł Cygan: – Napędza nas energia tych dzieci – dodaje.
Dziś w zmaganiach kulinarnych wzięły dział również mali kucharze. Ich potrawy oceniała m.in. Walentyna Jałocha – krajowy i międzynarodowy sędzia w dziedzinie kulinariów, gastronomii i cukiernictwa: – Potrawy, które są przygotowywane przez dzieci, nie nadają się dla chorujących dzieci, ale ludzie, którzy rzucą pieniądze do puszek, na pewno pomogą tym dzieciom, aby w przyszłości mogły jeść te dania.
Na jutro (16.12) zaplanowano bożonarodzeniową licytację na rzecz Stowarzyszenia Dzieci z Chorobami Krwi działającego przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Lublinie. Licytacja darów rozpocznie się o godzinie 16.00.
ZAlew (opr. DySzcz)
Na zdj. Akcja Kucharze Dzieciom, Lublin, 15.12.2018, fot. Piotr Michalski
Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności. Rozumiem