Najlepsi kucharze z Polski i zagranicy gotują na rzecz z dzieci z chorobami krwi. Dwudniowa akcja tradycyjnie odbywa się w Galerii Olimp. Imprezę zapoczątkowali lubelscy kucharze. Dziś włączają się do niej szefowie kuchni z rożnych zakątków Europy.
– Pomagając, czujemy się szczęśliwsi – mówi jeden z organizatorów akcji Lubelscy Kucharze Dzieciom, Paweł Cygan: – Napędza nas energia tych dzieci – dodaje.
Dziś w zmaganiach kulinarnych wzięły dział również mali kucharze. Ich potrawy oceniała m.in. Walentyna Jałocha – krajowy i międzynarodowy sędzia w dziedzinie kulinariów, gastronomii i cukiernictwa: – Potrawy, które są przygotowywane przez dzieci, nie nadają się dla chorujących dzieci, ale ludzie, którzy rzucą pieniądze do puszek, na pewno pomogą tym dzieciom, aby w przyszłości mogły jeść te dania.
Na jutro (16.12) zaplanowano bożonarodzeniową licytację na rzecz Stowarzyszenia Dzieci z Chorobami Krwi działającego przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Lublinie. Licytacja darów rozpocznie się o godzinie 16.00.
ZAlew (opr. DySzcz)
Na zdj. Akcja Kucharze Dzieciom, Lublin, 15.12.2018, fot. Piotr Michalski