Kilkudziesięciu najlepszych kucharzy z Polski i zagranicy gotowało w Lublinie dla pacjentów z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego. To akcja „Kucharze Dzieciom”, w trakcie której odbyła się licytacja na rzecz Stowarzyszenia Dzieci z Chorobami Krwi.
– Licytować można było m.in. desery ugotowane przez nastoletnich kucharzy – mówił jeden z organizatorów akcji, Arkadiusz Krzesiak. – Rozgrywana była trzecia edycja konkursu „Lubelskie Smaki Junior”, w której dzieci robiły po dwa talerze: jeden talerz trafił do jury, a drugi był do zlicytowania. W finale brało udział sześciu zawodników. Temat finałowy to „deser świąteczny”.
– Umiejętności małych kucharzy są na bardzo wysokim poziomie – stwierdziła jedna z oceniających dania, Sylwia Stachyra. – Tak naprawdę dzieci w wieku 8 lat tworzą takie dania, że wielu kucharzy mogłoby się schować. Miło jest próbować takich dań.
Do wylicytowania były też m.in. warsztaty kucharskie pod okiem kulinarnych mistrzów.
Impreza odbyła się w Galerii Olimp przy al. Spółdzielczości Pracy w Lublinie.
MaTo (opr. DySzcz / ToMa)
Fot. powyżej Tomasz Maczulski / poniżej Mirosław Trembecki
CZYTAJ: Kucharze gotują dzieciom z chorobami krwi