Prezentacja i degustacja. Uczniowie korzystają ze staropolskich przepisów

dsc 9059

Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju na zajęciach praktycznych przygotowali, a następnie zaprezentowali, tradycyjne potrawy wigilijne. Wszystko w ramach promocji kuchni tradycyjnej.

– W tym roku postawiliśmy na typową staropolską kuchnię – mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych, Eliza Gilowska. – Postanowiłyśmy odszukać stare przepisy między innymi naszych babć – dodaje.

Każdy kto odwiedził placówkę mógł skosztować potraw, a także uzyskać na nie przepisy. Uczniowie pokazali także proste rozwiązania na dekorację świątecznych stołów i potraw.

Uzupełnieniem wystawy była prezentacja multimedialna na temat polskich tradycji Świąt Bożego Narodzenia.

TsF / opr. PaW

Fot. TsF

Exit mobile version