Przedświąteczne kiermasze. Jak kupować, by nie żałować?

0001 227

Specjaliści zalecają ostrożność podczas zakupów na przedświątecznych kiermaszach. Wystawianie towarów z krótkim terminem ważności, brak informacji o składzie produktów i nie wydawanie paragonów – to główne grzechy sprzedawców. W gorączce „przedświątecznych zakupów” warto zachować zdrowy rozsądek.

Lublinianie chętnie robią zakupy na kiermaszach. Czego szukają? – Oscypki, kiełbasy, pasztety. Artykuły spożywcze z różnych regionów Polski są ciekawe i różne od tych, które kupujemy codziennie. „Objazdowy” handel może jednak oznaczać brak gwarancji na 100% świeżości.

– Produkty oznaczane jako „regionalne”, „naturalne” czy „wiejskie” niekoniecznie muszą takie być – ostrzega Łukasz Drzewiecki, radca prawny w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Lublinie. – Np. w przypadku wędlin nie powinny być stosowane wzmacniacze smaku czy przemysłowe konserwanty. Nawet na kiermaszu tymczasowym sprzedawca powinien dysponować wykazem składników, który udostępni kupującemu. Oznaczenie „tradycyjny” oznacza, że produkt znajduje się na liście wyrobów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Najważniejsze jest zachowanie zdrowego rozsądku. Trzeba porównywać ceny u różnych sprzedawców – radzi ekspert.

– Kiedy temperatury są niskie, warunki dla żywności nietrwałej są zapewnione. To sprzyjające warunki termiczne – wyjaśnia Justyna Moskal z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. – Należy zwrócić uwagą na etykiety. Ważna jest także data przydatności do spożycia. Handlujący powinni mieć zapewniona możliwość umycia rąk – zwłaszcza, gdy żywność sprzedawana jest bez opakowań. Istotne jest także udokumentowanie prawidłowego stanu zdrowia ekspedientów. Nie zapominajmy też o odzieży ochronnej – dodaje. – Zawsze staramy się czuwać nad bezpieczeństwem konsumentów – podsumowuję.

W przypadku stwierdzenia przez sanepid nieprawidłowości – sprzedawcy grozi mandat do 500 złotych.

Przypomnijmy: coroczny Jarmark Świąteczny na lubelskim deptaku odbędzie się w dniach 20-23 grudnia.

SuPer / opr. MatA

Fot. archiwum

Exit mobile version