Na co dzień smażą, pieką i gotują. W weekend dodatkowo pomogą pacjentom z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie. Kilkudziesięciu najlepszych kucharzy zarówno z Polski, jak i za granicy włączyło się w akcję „Kucharze Dzieciom”. Przygotowania idą pełną parą. Będą pieczone mięsa, świąteczne bigosy, kwaśnica, tradycyjny śledź w odsłonach, które zaskoczą niejedną osobę odwiedzającą festiwal.
Kulinarne gwiazdy
– Podczas festiwalu będzie konkurs dla dzieciaków w wieku 8-13 lat, z profesjonalnym jury, jak Rosjanka Walentyna Jałocha, Belg Jean Bos oraz polscy kucharze ze Śląska, Pomorza oraz znani z kulinarnych programów – zapowiada Arkadiusz Krzesiak, organizator festiwalu. – Wszyscy zaprezentują nowoczesne techniki, świąteczne potrawy kuchni polskiej z użyciem m.in. ciekłego azotu.
W czasie bożonarodzeniowego festiwalu odbędą się licytacje – dodaje Arkadiusz Gałka, organizator festiwalu. – Zbieramy dla dzieciaków z oddziału onkologicznego, stowarzyszenia na rzecz dzieci z chorobami krwi w Lublinie.
Akcja daje nadzieję
– Ta akcja to nadzieja – przyznaje Magdalena Pietnoczko, koordynator projektów w stowarzyszeniu na rzecz dzieci z chorobami krwi w Lublinie. – Dzięki temu mamy świadomość, że dzieci nie są same, ktoś o nich myśli i chce coś dla nich zrobić, a choroba nie oznacza odizolowania. Akcja pomoże nam też finansowo, bo dzięki temu wsparciu dzieci mogą korzystać z wielu zajęć mających na celu aktywizację ich. Pomysł jest bardzo szlachetny. Wcześniej kucharze przyszli do nas i razem z dziećmi ozdabiali pierniki, które zawisną na choince na oddziale lub w ich domach. Ta aktywizacja maluchów pozwala na oderwanie ich od trudu myślenia o chorobie i zmaganiach z nią. Sami rodzice widząc uśmiechnięte dzieci lepiej przeżywają chorobę i łatwiej przez nią przechodzą.
Akcja potrwa dwa dni w galerii handlowej przy ul. Spółdzielczości pracy w Lublinie. Dania prosto z garnka będzie można kupić, można też będzie wylicytować dzieła kulinarnych mistrzów.
Początek akcji jutro (14.12) o godzinie 11.30.
MaTo / opr. KS
Na zdjęciu akcja Lubelscy Kucharze Dzieciom w 2017 roku, fot. Dariusz Ładniak