„Czy bezpiecznie mogę dokonywać zakupów produktów oznaczonych często odręcznie napisaną karteczką – „produkt od rolnika”? – pyta słuchaczka Marta.
Rolnicy mają możliwość sprzedawania produkowanej przez siebie żywności bezpośrednio konsumentom, czyli nie w sklepach, czy przez pośredników, ale wprost klientom końcowym. I chociaż produkowana w ten sposób żywność nie musi posiadać oznaczeń, to w rzeczywistości odróżnić ją można poprzez bezpośrednią formę zakupów, a na Polska Smakuje dzięki znakowi.
Dokonując codziennych zakupów produktów spożywczych, czym kierujesz się w ich wyborze? Znanym Ci już smakiem, marką i reputacją producenta, zawartością i składem produktu, reklamą, rekomendacjami znajomych lub osób opiniotwórczych? A może znakami i certyfikatami widocznymi na etykiecie? Na ten temat porozmawiamy w „Pogotowiu radiowym” tuż po 12.00.
Magdalena Lipiec-Jaremek. Zapraszam.
Fot. pixabay.com