Rolnicy o metodach ekologicznej produkcji owoców i warzyw

dsc 6417

Nowoczesne i innowacyjne metody produkcji ekologicznej owoców i warzyw były tematem spotkania w Różańcu koło Tarnogrodu. W konferencji uczestniczyło kilkuset rolników i przedstawiciele grup producenckich z Lubelszczyzny, Podkarpacia i Małopolski.

– Chcemy promować myślenie „zdrowo jem, zdrowo żyję” i zachęcać do kupowania produktów ekologicznych bezpośrednio od rolników – mówi przewodniczący Lubelskiej Rady Rolników Indywidualnych „Solidarność”, Tomasz Obszański: – Żywność ekologiczna jest żywnością pewną, bez chemii. W dzisiejszych czasach mamy wiele zachorowań na raka. Choroby cywilizacyjne wynikają z tego, że żywność marketowa, którą jemy, nie służy naszym organizmom. Tutaj mamy kontakt z naturą, z producentem. Wiemy kto i jak to produkował.

Miejsce spotkania rolników jest nieprzypadkowe. Powiat biłgorajski ma w skali kraju jedną z najwyższych liczb gospodarstw ekologicznych.

Sesja popularno-naukowa odbyła się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu. Konferencji patronował Mister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

TsF (opr. DySzcz)

Fot. TsF

Exit mobile version