Smakołyki z regionu na kazimierskim kiermaszu

prztwory

Produkty regionalne z powiatu puławskiego i gminy Wojciechów prezentowane są na rynku w Kazimierzu Dolnym. Jest to pierwszy z siedemnastu tegorocznych kiermaszów organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Zielony Pierścień.

– Prezentujemy między innymi wyroby miejscowych rękodzielników, ale mamy również inne niepowtarzalne produkty – mówi prezes Zielonego Pierścienia, Zbigniew Pacholik: – Przede wszystkim sztandarowy produkt jeśli chodzi o Końskowolę, czyli przetwory z płatków i owoców róży, miody z okolic Nałęczowa i Kazimierza Dolnego, przetwory z różnych owoców wykonywane w Kurowie. Mamy również przetwory z borówki, która jest produkowana w gminie Wojciechów, w Palikijach, gdzie od dwóch lat plantatorzy zajmują się wytwórstwem.

Kiermasz na kazimierskim rynku potrwa do 15.30.

ŁuG (opr. DySzcz)

Fot. pixabay.com

Exit mobile version