Najlepsze i ekologiczne produkty z Lubelszczyzny będą sprzedawane w jednym miejscu. W tym celu powstał „Lubelski Spichlerz”. Inicjatorem projektu jest lubelski oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
– Będzie to miejsce, w którym klienci kupią regionalne wyroby bezpośrednio od producenta – mówi wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział w Lublinie, Wioletta Wilkos. – To unikalne produkty. Nie są też identyczne w różnych częściach Polski ze względu na warunki atmosferyczne, sposób produkcji. Każdy produkt tradycyjny ma swoją unikalną recepturę, która wynika z tradycji, historii miejsca czy rodziny.
W „Lubelskim Spichlerzu” będzie można kupić kilkadziesiąt regionalnych produktów. Cebularze, dżemy oraz chleb – to tylko niektóre z nich.
„Lubelski Spichlerz mieści się na Rynku w Elizówce. Oficjalne otwarcie odbędzie się jutro (30.04) o godzinie 10.00. W maju spichlerz ma być otwarty jeden dzień w tygodniu. Docelowo ma być to sześć dni.
MaTo / opr. KS
Fot. pixabay.com