Smaczne święta z sękaczem

sekacz

Wielkanoc większość z nas spędza tradycyjnie w gronie rodzinnym, delektując się świątecznymi potrawami. Na terenie Południowego Podlasia na świątecznych stołach nie może zabraknąć sękaczy.

– Ciasto to, wypiekane w tym regionie tradycyjną metodą, ma nie tylko wyjątkowy smak, ale jest też ozdobą wielkanocnych stołów – mówi Marta Przybysławska z Konstantynowa, która od kilku lat zajmuje się wypiekaniem sękaczy. – Sękacze na święta polewamy lukrem, możemy też dekorować perełkami. To nasze regionalne ciasto, które cieszy się dużym powodzeniem. Okolice Konstantynowa słyną z sękaczy.

Na terenie powiatu bialskiego tradycja wypiekania sękaczy jest żywa zwłaszcza w gminach: Łomazy, Międzyrzec Podlaski, Kodeń, Konstantynów, a także Rossosz.

MaK / opr. ToMa

Fot. archiwum

Exit mobile version