Zasady savoir-vivre’u postanowili przybliżyć uczniom szkół podstawowych przyszli kelnerzy – uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
– Chcemy pokazać jak zachowywać się w restauracji, przy stole w domu oraz w miejscach publicznych – mówi przyszły kelner, Mikołaj Pawłowski. – Pokazaliśmy część teoretyczną, w której przygotowaliśmy prezentację i odegraliśmy kilka scenek. Takie podstawy – dodaje.
Podczas zajęć rozmawiano także o odpowiednim zachowaniu w autobusie, sklepie czy szkole. – W klasie też trzeba umieć się zachować – mówi uczeń klasy pierwszej, Karol Mituła. – Na lekcjach nie można się popychać, wiercić, rozmawiać oraz gadać przez telefon. Nie wolno jeść i ściągać na sprawdzianach. Jak ktoś starszy wchodzi do klasy to trzeba wstać i się przywitać – dodaje.
Przyszli kelnerzy sami zaplanowali, przygotowali i prowadzą zajęcia. Są one przystosowane i zróżnicowane w zależności od wieku uczestników.
TsF / opr. PaW
Fot. TsF