Pomysł projektu popularyzującego kuchnię Lubelszczyzny, produkty i potrawy typowe dla naszego regionu, narodził się w Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. We współpracy z Fundacją Regionalia Lubelszczyzny zorganizowano pierwszą edycję projektu „Smaki Lubelszczyzny bez granic – Tastes of Lubelszczyzna without borders”, która odbędzie się 18 maja 2019 roku. W wyniku przeprowadzonej rekrutacji do projektu zgłosiło się 16 studentów z różnych krajów świata: z Brazylii, Emiratów Arabskich, Ukrainy, Białorusi, Irlandii, Tajwanu, Wietnamu oraz Tajlandii. W Studio Kulinarnym „Sokowirówka” w Poniatowej pod kierownictwem Pana Jacka Jakubczaka studenci samodzielnie przygotują oraz wspólnie skonsumują lubelskie potrawy: pierogi nowodworskie, pieczone pierogi z kaszą gryczaną oraz serem, pierogi z kapustą i grzybami, bigos z kapusty kiszonej, kapustę z grochem i śmietaną oraz żurek na wędzonce z jajkiem. Po części kulinarnej uczestnicy odwiedzą Nałęczów, lubelskie uzdrowisko.
Dzięki temu projektowi możemy zaprezentować, promować nasze dziedzictwo kulinarne oraz najpiękniejsze zakątki naszej małej ojczyzny. Uczestnicy tego projektu będą ambasadorami naszych lubelskich kulinariów. Po powrocie do swoich krajów będą mogli wykonać te potrawy w swoich ojczyznach na podstawie otrzymanych w czasie warsztatów przepisów.
Projekt jest objęty Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Lubelskiego Pana Jarosława Stawiarskiego oraz patronatem Radia Lublin.
Partnerem spotkań-warsztatów „Smaki Lubelszczyzny bez granic-Tastes of Lubelszczyzna without borders” jest Województwo Lubelskie, a Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego udzielił wsparcia finansowego.
Patronat medialny – Radio Lublin.
Fot. materiał nadesłany