Zamojski festiwal zdrowej żywności

20190504 115201

Do jedzenia oraz produkowania nieprzetworzonej żywności zachęcają uczestnicy IV Festiwalu Polskiej Żywności Wolnej od GMO w Zamościu.

– Świadomość na temat zdrowego odżywiania rośnie – mówi przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poseł na Sejm Kukiz ‘15, Jarosław Sachajko: – To co jemy odpowiada za nasze zdrowie i samopoczucie. Zachęcam do odwiedzania takich miejsc, lokalnych rynków, rolników.

– Przywieźliśmy produkty ze świni rasy Mangalica – mówi wystawca Joanna Petrowicz: – To stara rasa świń węgierskich, które hodowane są na wolnym powietrzu i nie są zamykane w oborach. Dzięki rasie i sposobowi hodowli mięso posiada mniej złego cholesterolu, ma dobre właściwości dla ludzi.

Wystawcy prezentują lokalne wyroby na jarmarku. Częścią festiwalu są także panele dyskusyjne wokół tematów związanych z rolnictwem ekologicznym oraz kontrowersjami wokół GMO.

AlF

Fot. Aleksandra Flis

Exit mobile version