Nałęczów na kulinarnym szlaku wschodniej Polski

pm smaknal001

2019-06-22T14:11:49:17 , Fot. Piotr Michalski Regionalny Fwstiwal Smaku .

Tradycyjne wędliny, sery, pasztety, a także miody – wszystkiego, co lubelskie, podlaskie i podkarpackie, a przy tym zdrowe i bez konserwantów, można skosztować w Nałęczowie, gdzie trwa czwarta edycja festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, Nałęczów, 22.06.2019, fot. Piotr Michalski 

Swoje miody prezentuje Krystyna Jakubczyk z Kowali Drugiej w powiecie opolskim: – Pszczelarstwem zajmujemy się od 30 lat. Mamy miód spadziowy, rzepakowy, lipowy – mówi.

CZYTAJ: Specjały wschodniej Polski na nałęczowskim festiwalu 

Lubelszczyzna słynie też z uprawy róż: – Konfitura różana to nasz tradycyjny, lubelski produkt – mówi Jolanta Mazurkiewcz z Końskowoli: – To produkt bardzo esencjonalny, naturalny. Nie zawiera żadnych dodatków, a efekt smakowy jest bardzo dobry.

Pierwsze miejsce w konkursie „Bitwa Regionów” zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Swojaki” z Tarzymiechów Trzecich koło Krasnegostawu za kaczkę z modrą kapustą.

Wydarzenie odbywa się przed Urzędem Miejskim w Nałęczowie.

PaSe (opr. DySzcz)

Fot. archiwum

Exit mobile version