12. Festiwal Flaków trwa w Piaskach. Kucharze i ich potrawy walczą o tytuł „Najlepsze flaki Lubelszczyzny 2019. Zapomniane smaki dawnej kuchni”.
– Ten festiwal nieprzypadkowo odbywa się w naszym mieście – mówi dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Piaskach Hieronim Pietrzyk: – Jak sięgam pamięcią, a mieszkam tutaj 63 lata, zawsze Piaski, szczególnie w środy, kojarzyły się z flakami. Kto nie zjadł w środę, w Jarmark Koński, flaków, miał nieudaną środę.
– Trudno sobie wyobrazić uroczysty obiad bez flaków. Każda gospodyni ma swoją recepturę – mówią mieszkańcy gminy Piaski:
Przepis na najlepsze flaki zdradza członek jury konkursowego i właścicielka piaseckiej restauracji słynnej z tej potrawy, Małgorzata Małysz: – To przede wszystkim wywar z wołowiny, świeże warzywa od rolnika zza miedzy, bardzo dobry produkt w postaci flaka wołowego, własnoręcznie gotowanego, zioła, takie jak tymianek, delikatna zasmażka na maśle, odrobina serca i… mamy to.
O godzinie 19.00 rozpoczną się koncerty. Zagrają: zespół Tulia, Loverboy oraz Future Folk.
PaSe (opr. DySzcz)
Fot. Sebastian Pawlak