O właściwym przechowywaniu żywności oraz jej transporcie w upały przypomina sanepid. Nieprzestrzeganie zasad może skończyć się zatruciem. Dotyczy to nie tylko mięsa.
– Należy zaopatrywać się w żywność ze źródeł wiadomego pochodzenia, ze sklepów, które są pod nadzorem Inspekcji Sanitarnej – mówi zastępca Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie, Anna Strzyż: – Nie należy kupować żywności od przypadkowych dostawców. Kupując łatwo psującą się żywność należy szybko, najkrótszą drogą udać się do domu lub zabezpieczyć termotorbę, żeby produkty nie uległy rozmrożeniu. Trzeba utrzymywać łańcuch chłodniczy, czyli od 0 do 10 stopni, jeśli chodzi o transport tej żywności.
Nie należy ponownie zamrażać raz rozmrożonej żywności – mięsa czy lodów.
Na dziś synoptycy zapowiadają nawet 33 stopnie Celsjusza.
PaSe (opr. DySzcz)
Fot. archiwum