Lubelska odsłona festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” rozpoczyna się w Nałęczowie. Impreza odbywa się po raz czwarty. Celem jest promocja żywności i twórczości ludowej charakterystycznej dla Polski Wschodniej.
W programie imprezy m.in.: kiermasz produktów regionalnych i rękodzieła, warsztaty kulinarne, wspólne gotowanie forszmaku lubelskiego, a także degustacje specjałów z lubelskiej Listy Produktów Tradycyjnych.
Dodatkowymi atrakcjami będą: pokazy malowania porcelany i ceramiki oraz konkursy z nagrodami. Zaplanowano także występy zespołów muzycznych. Festiwal będzie promocją produktów regionalnych nie tylko z regionu lubelskiego, ale także dwóch innych województw Polski Wschodniej – podlaskiego i podkarpackiego.
CZYTAJ TAKŻE: Regionalna kuchnia połączy trzy województwa
Początek imprezy na placu naprzeciwko Urzędu Miejskiego w Nałęczowie w sobotę, 22 czerwca o godzinie 11.00. Festiwal potrwa do niedzieli.
MaK / opr. ToMa
Fot. archiwum / www.lubelskie.pl