Na lubelskim Starym Mieście zorganizowano Festiwal Czas Dobrego Sera i Wina. Prezentuje się blisko 50 wystawców. Są sery z Francji i Szwajcarii, ale można kupić także polskie produkty.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Festiwal Czas Dobrego Sera i Wina, Lublin, 22.06.2019, fot. Piotr Michalski
– W bacówce produkuję oscypki, gołki i bryndze. Tradycyjne, ale też z pieprzem i z przyprawami – mówi Wojtek Komperda z Pienin: – Jak jest dobrze zrobiony, to każdy ser jest dobry – dodaje:
Wśród serów jest między innymi ementaler ze Szwajcarii. Ser waży 110 kilogramów. Do zrobienia jednego kilograma produktu zużyto 10 litrów mleka.
Festiwal pod hasłem „Czas Dobrego Sera i Wina” odbywa się dziś i jutro (23.06).
PaSe (opr. DySzcz)
Fot. Piotr Michalski