Producenci regionalnej żywności z Podlasia, Lubelszczyzny i Podkarpacia prezentują swoje specjały w Nałęczowie. Trwa tam czwarta edycja festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, Nałęczów, 22.06.2019, fot. Piotr Michalski
Różnorodność prezentowanych wyrobów jest olbrzymia: – U mnie na stoisku są pasztety na bazie kaszy, chleb ze smalcem, lemoniada – mówi jedna z producentek. – Mamy produkty, które wytwarzamy w naszym gospodarstwie ekologicznym jako produkty pierwotne, ale mamy też produkty przetworzone. Mamy też hit, czyli „bożą krówkę”, krówkę z żeń-szeniem i Słowem Bożym. Każda krówka zawiera fragment Pisma Świętego – dodaje inny wystawca.
– Mamy także regionalny finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który przeznaczony jest dla Kół Gospodyń Wiejskich – mówi zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marek Wojciechowski: – W piątej już edycji wzięły udział 784 koła. Najwięcej z Wielkopolski – 123 koła. My jesteśmy na drugim miejscu – 105 kół. Rok temu, w tym samym konkursie, w skali kraju były 74 koła. To się pięknie rozwinęło. Jest zapotrzebowanie na zdrową, tradycyjną żywność, którą przyrządzały nasze mamy, babcie i prababcie.
Oprócz prezentacji kulinarnych jest także kiermasz rękodzieła artystycznego. Przed Urzędem Miejskim w Nałęczowie można również posłuchać występów zespołów śpiewaczych.
CZYTAJ: Regionalne smaki wschodniej Polski w Nałęczowie
ŁuG (opr. DySzcz)
Fot. Piotr Michalski