Sery i wina z całej Europy można kupić i skosztować na Starym Mieście w Lublinie. Festiwal Czas Dobrego Sera i Wina ściągnął blisko 50 wystawców, którzy prezentują 300 rodzajów swoich produktów. Są wina francuskie i włoskie, a także sery polskie, ale i francuskie oraz szwajcarskie.
Można między innymi kupić szwajcarski ser ementaler.
– Wyrabianie sera to prawdziwa sztuka. Ja to robię w bacówce, ale są różne szkoły – mówi Wojtek Komperda z Pienin. – Największy ser ma 110 kilogram. Żeby go zrobić trzeba 1100 litrów mleka, czyli cały beczkowóz.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Festiwal Sera i Wina, Lublin, 22.06.2019, fot. Piotr Michalski
Gościem specjalnym imprezy będzie jeden z najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce – Wojciech Modest Amaro.
Festiwal Czas Dobrego Sera i Wina potrwa na lubelskim Starym Mieście do niedzieli, 23 czerwca.
PaSe / opr. ToMa
Fot. Piotr Michalski