W Lublinie można zjeść pierogi niemal z całego świata. Oprócz dobrze znanych polskich, są też pierogi hiszpańskie, tybetańskie momo, włoskie calzone, rosyjskie pielmieni czy gruzińskie chinkali.
W lubelskiej odsłonie Festiwalu Pierogów Świata bierze udział kilkunastu restauratorów z całej Polski.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Festiwal Pierogów Świata w Lublinie, 13.07.2019, fot. Piotr Michalski
– Pierogi to potrawa, którą kochają nie tylko Polacy, ale także… Turcy – mówi restauratorka Dorota Mosz. – W kraju tym popularne są przede wszystkim pierogi manti i z mięsem, i z grzybami, i z soją. Są też wyśmienite sigara boregi, ale na wytrawnie. Taki klasyk nadzienia to ser feta i zielona pietruszka, ale będą też z mięsem wołowym, z kurkami i z krewetkami. Natomiast żydowskie pierożki kreplech to mięso rosołowe i dużo cebuli.
Festiwal Pierogów Świata odbywa się w klubie Radość przy ulicy Bernardyńskiej w Lublinie. Potrwa od 12.00 do 18.00.
PaSe / opr. ToMa
Fot. archiwum