Mięta z cytryną to rewelacja! W lubelskim skansenie zgłębiano tajniki ziół

ziol

W Muzeum Wsi Lubelskiej odbył się kiermasz ziół i miodów. Na uczestników czekał ogród sensoryczny oraz zielarnia. Można było także zgłębić tajniki ziół i ich zastosowanie w medycynie czy kuchni oraz skorzystać z praktycznych porad zielarskich.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Kiermasz ziołowo-miodowy i Odpust na Matki Boskiej Zielnej w skansenie, Lublin, 15.08.2019, fot. Piotr Michalski

– Jest owies, jęczmień, pszenica – mówi Ewa Sadowska, kustosz Muzeum Wsi Lubelskiej: – Na letnie dni najlepsza jest mięta. Mięta z cytryną to rewelacja. Można dodawać jeszcze melisy – wtedy działa bardziej uspokajająco. Wiele różnych ziół można sobie zaparzać i pić, ale trzeba je trochę poznać. Można je wykorzystywać do sałatek, potraw, serków. Kwiaty ogórecznika są wspaniałe do mizerii. Można także wykorzystywać kwiaty: nasturcje, nagietka.

Na kiermaszu nie brakowało kramów i straganów pełnych miodów, olei czy octów, a także stoisk z rękodziełami, zabawkami czy świecami zapachowymi. Odwiedzający mogli również skosztować regionalnych potraw.

AnKoś (opr. DySzcz)

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version