Najlepsze smaki regionu w Zamościu

Specjały kulinarne z Lubelszczyzny prezentują w Zamościu finaliści Wojewódzkiego Konkursu: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

– Przygotowałyśmy m.in. zwycięską potrawę z ubiegłego roku: pieremiacze. To potrawa tatarska. W związku z tym, że zamieszkujemy na terenach, gdzie kiedyś mieszkali Tatarzy, zdobyliśmy przepis od najstarszej mieszkanki gminy Terespol – mówi przewodnicząca Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego w powiecie bialskim, Jolanta Gawryluk.

– W komisji gastronomicznej oceniamy potrawy związane z regionem – mówi prezes Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Jacek Jakubczak. – Bierzemy pod uwagę wygląd i charakterystykę potrawy. Ale przede wszystkim najważniejsze, żeby była smaczna, no i nawiązywała do tematu konkursu, czyli do tradycji i pochodzenia regionalnego.

Wytwórcy prezentują swoje produkty w dwóch kategoriach: najlepszy lokalny produkt żywnościowy oraz najlepsza regionalna i tradycyjna potrawa. Konkursowi towarzyszy kiermasz lubelskich specjałów – na stoiskach można znaleźć różnorodne pieczywo, wędliny, sery, miody, pasztety, gryczaki, a także pierogi i ciastka. 

Konkursowych przysmaków na placu przed Pałacem Zamoyskich przy ul. Akademickiej  można spróbować do godziny 18.00.

AlF / opr. ToMa

Fot. Aleksandra Flis

Exit mobile version