„Nasze Kulinarne Dziedzictwo”: Możemy być dumni z kuchni regionalnej

kuchnia 1

Kiermasz produktów, pokazy gotowania i degustacje – to atrakcje trwającego w Zamościu Finału Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

CZYTAJ: Najlepsze smaki regionu w Zamościu

– Przygotowałyśmy ciastka-gryczanki – mówi Bożena Darczuk z Koła Gospodyń Wiejskich w Koroszynie: – To są ciastka z białej kaszy gryczanej plus owoce. Zdrowe, dużo witaminy A, obniża cholesterol. U nas na Podlasiu rolnicy uprawiają grykę i mamy kaszę gryczaną. Nie trzeba kupować. Swoja najlepsza.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Finał Wojewódzkiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, Zamość, 03.08.2019, fot. Piotr Michalski

– Możemy być dumni z naszej kuchni regionalnej – mówi Rafał Serej z Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie: – Traktujemy to jako nasze dobro kulturowe w aspekcie kulinarnym. Uważam, że należy o to dbać, pielęgnować i traktować jako atut naszego regionu.

Na bezpłatnej degustacji można skosztować m.in. pieroga gryczanego i chleba wiejskiego z otrębami.

AlF (opr. DySzcz)

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version