W gminie Biszcza dziś (11.08.) pachnie miodem i potrawami na bazie kaszy, w tym słynnym pierogiem biłgorajskim. Wszystko za sprawą Dnia Miodu i Pieroga, wydarzenia promującego lokalne bogactwo kuchni regionalnej.
– Historia pieroga biłgorajskiego jest tak stara, jak historia tej ziemi. Piekli go moi pradziadkowie, dziadkowie i rodzice, od których ja się nauczyłam – mówi Krystyna Makuch. – Zaczyna się ugotowania ziemniaków. Później sypie się do tłuczonych ziemniaków kaszę gryczaną. Trzeba to wszystko razem wymieszać i utłuc. Musi być do tego jeszcze ser. Należy też potrawę „umaścić” skwarkami. Kiedy wystygnie, dodajemy przyprawy, można też pokruszyć miętę. Później kładzie się to wszystko na blachę i do mocno nagrzanego pieca. Trzeba piec nawet do dwóch godzin. Od tego zależy smak i zapach.
Z powodu licznych upraw gryki gmina Biszcza słynie także z miodu gryczanego. Właściwie każde gospodarstwo ma na swój użytek małą pasiekę.
Dzień Miodu i Pieroga to obok degustacji kuchni regionalnej także blok występów artystycznych i koncertów. Wydarzenie zakończy się późną nocą zabawą z zespołem Ewenement. Do dyspozycji uczestników są także atrakcje zalewu Biszcza – Żary.
Wydarzeniu patronuje Radio Lublin.
TsF / opr. ToMa
Fot. TsF