W Majdanie Nepryskim, w gminie Józefów odbyły się tradycyjne „Wykopki”. To wydarzenie, które symbolicznie zamyka jesienne zbiory ziemniaków. Organizowana od 20 lat impreza promuje także lokalną kuchnię i kulturę.
– W tych stronach słynne są „ziemniaki po majdańsku”. To wysokokaloryczna potrawa, która ma uzupełnić ubytek energii podczas ciężkich prac polowych. Ziemniak jest faszerowany mięsem, pieczarkami, papryką i przyprawami. Następnie zawijamy jest w folię i pieczony przez około 1,5 godziny w piecu konwekcyjnym. To typowa potrawa regionalną, nie występuje nawet na terenie reszty gminy Józefów, a tylko w Majdanie Nepryskim. Ziemniaki te są przygotowywane tylko raz w roku, na wykopki – mówi Małgorzata Rój, odpowiedzialna za część kulinarną wydarzenia.
Wydarzenie kończące tegoroczne wykopki na Roztoczu było też pełne atrakcji muzycznych i konkursów dla całych rodzin.
TsF / opr. ToMa
Fot. TsF