Wykopki, czyli tradycyjne zbieranie z pola ziemniaków przy użyciu motyki i kopaczki konnej, trwają w Muzeum Wsi Lubelskiej.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Wykopki w Muzeum Wsi Lubelskiej, Lublin, 22.09.2019, fot. Piotr Michalski
– W życiu mieszkańców dawnej wsi wykopki rozpoczynały jesień – mówi Halina Stachyra, kustosz Muzeum Wsi Lubelskiej: – Istniał zwyczaj palenia ognisk, ponieważ pole trzeba było przygotować i skosić łozinę, czyli te ziemniaczane łodygi, chwasty.
Pieczenie ziemniaków przy dźwiękach kapeli w wąwozie przy dworze z Żyrzyna zaplanowano pomiędzy 15.00 a 17.00.
Natomiast na tradycyjne potrawy z ziemniaków zaprasza Marzanna Łaskawska z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Osowińskiej: – Jak się robi kartoflaki? Gotowane, ucierane ziemniaki, mąka ziemniaczana i soczewica doprawiona tłuszczem i cebulą – mówi.
Wydarzenie zwieńczy msza św. w zabytkowym kościele z Matczyna o godz.16.00.
ML-J (opr. DySzcz)
Fot. Piotr Michalski