Są smaczne, a w dodatku bardzo zdrowe. To najlepszy czas dla amatorów orzechów włoskich, których nie brakuje.
– Orzechy włoskie są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych stąd są bardzo polecane w chorobach miażdżycowych, dobrze działają na układ nerwowy, szczególnie dla osób chorych na Alzheimera poza tym zawierają dużo witamin z grupy B i E. Popularne są różnego rodzaju nalewki z orzecha ponieważ jego zielone części zawierają związki garbnikowe i fenole, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, ściągająco – polecane są na różnego rodzaju zaburzenia układu trawiennego i pokarmowego – mówi Beata Zimowska, pracownik Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Oprócz właściwości leczniczych mają także zastosowanie w kosmetyce.
– Świetnie nadają się do barwienia włosów. Dodane do balsamów nadają piękny, lekko brązowy kolor skóry, świetnie też nawilżają – mówi Anna Żurawska Vel Dziurawiec ze studia kosmetycznego Estetic.
Należy pamiętać, że orzechy są bardzo kaloryczne, więc specjaliści zalecają spożycie garści dziennie.
LilKa / SzyMon
Fot. pixabay.com