Przy świątecznym stole najważniejszy jest umiar

jedzenie

Święta Bożego Narodzenia dla ratowników medycznych to czas intensywnej pracy. Dyspozytorzy pogotowia ratunkowego przyjmują nawet o 25 procent więcej zgłoszeń niż zwykle. 

– Interwencje nie dotyczą przejedzenia, tylko zaniedbania diety na przykład przez cukrzyków. Podczas świąt często dochodzi do złamania zasad dietetycznych – mówi koordynator dyspozytorni medycznej w Pogotowiu Ratunkowym w Lublinie, Paweł Krasowicz. – Przede wszystkim nie przesadzajmy z alkoholem, bo jeśli z nim przesadzimy, to umiar w jedzeniu nam się wyłączy. Jedzmy tylko tyle, ile możemy.

Podczas doby wigilijnej lubelscy dyspozytorzy wyjeżdżali do pacjentów około 400 razy. To o 100 więcej niż zwykle.

ZAlew / opr. ToMa

Fot. pixabay.com

 

 

 

 

Exit mobile version