Jak połączyć tradycję wigilijnego stołu z nowoczesnością? Zademonstrowali to dziś uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju. Przygotowali wigilijny stół złożony z 12 potraw.
– Są to sprawdzone przepisy, którymi chętnie się dzielimy – mówi uczeń Damian Bieniasz: – Są to potrawy postne, przygotowywaliśmy je sami. Mamy różnorodność. Jest to połączenie kuchni tradycyjnej z nowoczesną. Wśród nowoczesnych dań znajdują się tatar śledziowy, sałatka śledziowa z pomarańczami, gruszki smażone w miodzie, a wśród tradycyjnych: ryba po kaszubsku, po grecku, barszcz wigilijny, sałatka śledziowa i makowiec. Przygotowaliśmy również wiele ozdób świątecznych i stroików. Ozdoby wykonane są z żywych kwiatów.
Prezentacja stołu wigilijnego należy już do biłgorajskich tradycji. By inspirować mieszkańców, co roku uczniowie i nauczyciele starają się przygotować inne dania.
TsF (opr. DySzcz)
Fot. TsF