Uczta dla podniebienia i okazja do dyskusji. Dożynki rybackie w Jakubowicach Konińskich

pm rybackie doz02 1

Zupy rybne, pasztety i pierogi z nadzieniem rybnym, galarety i rolady – w Jakubowicach Konińskich trwają Ogólnopolskie Dożynki Rybackie. Imprezę zorganizowano już po raz szesnasty.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Ogólnopolskie Dożynki Rybackie w Dworze Anna, Jakubowice Konińskie, 08.12.2019, fot. Piotr Michalski

Swoją ofertę prezentują zaproszeni wystawcy – regionalne restauracje, szkoły gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa rybackie.

Dla miłośników ryb dożynki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też okazja do rozmów o hodowli i spożyciu ryb w Polsce.

– Polacy jedzą coraz mniej ryb – mówi pomysłodawca imprezy, Kazimierz Gajek: – W 2015 roku jedliśmy 14 kg na jednego mieszkańca Polski. Dzisiaj zjadamy tylko 12 kg. Nastąpiło przesunięcie – jeszcze kilka lat temu jedliśmy najwięcej mintaja, a dzisiaj – śledzia i mintaja. Na trzecim miejscu jest makrela. Dorsza, karpia czy pstrąga Polacy jedzą ok. 0,5 kg na osobę.

Prezentowane przez wystawców potrawy oceniają jurorzy. W czasie trwania dożynek prowadzona jest zbiórka na rzecz Fundacji „Żyć z autyzmem” w Lublinie.

MaK (opr. DySzcz)

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version