W kaszy gryczanej firmy Janex z Janowa Lubelskiego nie było podwyższonej zawartości glifosatu. Wykazały to podwójne badania, zlecone osobno przez firmę Janex i Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Janowie Lubelskim.
Zlecenie badań kaszy było efektem raportu dotyczącego kasz gryczanych przygotowanego przez program Foodrengent i Fundacje Konsumentów. W raporcie uwzględniono 10 kasz produkowanych przez różnych producentów. 4 z nich – według autorów raportu – miały przekroczone normy substancji. Wśród nich była kasza Janexu.
CZYTAJ: Janowska kasza pod lupą sanepidu
Partie kaszy wycofano ze sklepów i zutylizowano. Przed utylizacją firma Janex pobrała próbkę kaszy i wysłała ją do badań w laboratorium w Poznaniu. – W pobranej próbce nie było przekroczonych norm glifosatu – mówi Polskiemu Radiu Lublin właściciel firmy Janex, Leszek Ciupak.
Gotowe są też wyniki badań próby referencyjnej pobranej przez janowski sanepid. Analizę wykonała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie. – Pobraliśmy próbę kaszy, którą przedsiębiorca, zgodnie z obowiązkiem, zabezpieczył w zakładzie. Nie było przekroczenia norm – mówi Elżbieta Kurzyna z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Janowie Lubelskim.
– Czekam na możliwość zapoznania się z badaniami Janexu. Nie wiem, w jaki sposób zostały pobrane te próbki – mówi Marcin Galicki z organizacji FoodRentgen, która przygotowała raport.
CZYTAJ: Glifosat w kaszy. Czym jest i jak działa na organizm człowieka?
Glifosat jest herbicydem, który może wywoływać nowotwory. Stosowany jest jako środek ochrony roślin, ale substancja bywa też wykorzystywana przez rolników do suszenia ziarna prosa i gryki.
MaK / opr. ToMa
Fot. pixabay.com