W janowskiej kaszy jednak nie było szkodliwej substancji

glifosat

W kaszy gryczanej firmy Janex z Janowa Lubelskiego nie było podwyższonej zawartości glifosatu. Wykazały to podwójne badania, zlecone osobno przez firmę Janex i Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Janowie Lubelskim. 

Zlecenie badań kaszy było efektem raportu dotyczącego kasz gryczanych przygotowanego przez program Foodrengent i Fundacje Konsumentów. W raporcie uwzględniono 10 kasz produkowanych przez różnych producentów. 4 z nich – według autorów raportu – miały przekroczone normy substancji. Wśród nich była kasza Janexu. 

CZYTAJ: Janowska kasza pod lupą sanepidu

Partie kaszy wycofano ze sklepów i zutylizowano. Przed utylizacją firma Janex pobrała próbkę kaszy i wysłała ją do badań w laboratorium w Poznaniu. – W pobranej próbce nie było przekroczonych norm glifosatu – mówi Polskiemu Radiu Lublin właściciel firmy Janex, Leszek Ciupak. 

Gotowe są też wyniki badań próby referencyjnej pobranej przez janowski sanepid. Analizę wykonała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie. – Pobraliśmy próbę kaszy, którą przedsiębiorca, zgodnie z obowiązkiem, zabezpieczył w zakładzie. Nie było przekroczenia norm – mówi Elżbieta Kurzyna z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Janowie Lubelskim.

– Czekam na możliwość zapoznania się z badaniami Janexu. Nie wiem, w jaki sposób zostały pobrane te próbki – mówi Marcin Galicki z organizacji FoodRentgen, która przygotowała raport. 

CZYTAJ: Glifosat w kaszy. Czym jest i jak działa na organizm człowieka?

Glifosat jest herbicydem, który może wywoływać nowotwory. Stosowany jest jako środek ochrony roślin, ale substancja bywa też wykorzystywana przez rolników do suszenia ziarna prosa i gryki. 

MaK / opr. ToMa 

Fot. pixabay.com

Exit mobile version