Lubelscy naukowcy otrzymali patent na preparat do zwalczania i zapobiegania chorobom pszczół. Badacze z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego – wspólnie z puławskim Biowetem – opracowali probiotyk dla tych owadów.
Zespołem pracującym nad wynalazkiem kierowała profesor Aneta Ptaszyńska z Katedry Immunobiologii UMCS, która podkreśla, że to przełomowe odkrycie. – Jest to innowacja na skalę światową. Jako pierwsi wyizolowaliśmy takie bakterie, które są dobroczynne dla pszczół – mówi w rozmowie z Radiem Lublin.
Fot. umcs.pl
– To duży sukces dla uczelni – zaznacza rzecznik prasowy UMCS, Aneta Adamska. – Kilkuosobowy zespół naukowców reprezentowany między innymi przez pracowników naszej placówki uzyskał ochronę patentową na „Szczepy bakterii z rodzajów Lactobacillus i Fructobacillus wyizolowane z przewodu pokarmowego pszczół miodnych do zastosowania w zwalczaniu i zapobieganiu chorób pszczół oraz preparaty probiotyczne na bazie takich szczepów bakterii” – dodaje.
Profesor Aneta Ptaszyńska wyjaśnia, że chroniony patentem preparat to taki probiotyk dla pszczół. – Są to takie bakterie, które pomagają tym owadom w trawieniu. Zasiedlają ich jelito, czyli po podaniu tego preparatu pszczoły lepiej wchłaniają różne pokarmy oraz mają zabezpieczone jelita przed patogenami – opowiada. – Dzięki tym dobroczynnym bakteriom, które są zawarte w tym preparacie, pszczoły ogólnie lepiej funkcjonują – dodaje.
Od początku badań naukowcy współpracowali ze spółką Biowet Puławy. – Jeżeli chodzi o probiotyk, to tutaj prace trwały już we współpracy z przedsiębiorcą, który bardzo zainteresował się wynikami pierwszych naszych badań – twierdzi profesor Ptaszyńska. – Reszta badań prowadzona była już w mocnej, ścisłej współpracy. Preparaty te były testowane w laboratorium oraz w pasiekach. Prowadziliśmy duże badania w kilkudziesięciu pasiekach nie tylko na Lubelszczyźnie. Te preparaty były również wysyłane do innych województw. Duży obszar Polski brał udział w testowaniu tego preparatu. Wszędzie spotkaliśmy się z bardzo pozytywnym odzewem pszczelarzy, którzy chwalili nasz preparat – dodaje.
Obecnie, dzięki współpracy z Biowetem, na rynku jest już dostępny probiotyk dla pszczół o nazwie Apiflora. Już wcześniej zespół profesor Ptaszyńskiej opracował preparat na bazie roślin, który stymuluje odporność pszczół. Ten wynalazek także jest wdrożony i jest już na rynku. Naukowcy poszukują kolejnych substancji, które wzmacniałyby odporność tych owadów.
SzyK / opr. PaW
Fot. pixabay.com