Piekarz i cukiernik to trudne zawody. Uczniowie tworzyli „cuda świata”

cukiernicy 1 1

O tytuł najlepszego cukiernika i piekarza walczyli w Lublinie uczniowie szkół branżowych. W rywalizacji uczestniczyło kilkunastu uczniów ze szkół między innymi z Lublina, Zamościa, Chełma, Opola Lubelskiego i Puław.

W ruch poszły piekarniki i miksery. A temat przewodni wojewódzkiej edycji ogólnopolskiego konkursu to „Cuda świata”.

CZYTAJ: „Cuda świata” – słodka rywalizacja

Uczestnicy rywalizacji  młodych cukierników mieli zrobić między innymi tort z dekoracją, związaną właśnie z „Cudami świata”. Jak mówią, obok smaku liczy się także wygląd ciasta.

– Oczy jedzą, oczy kupują. Ale żeby powtórzyć te sprzedaż, musi być i wygląd, i smak – potwierdza cukiernik Tomasz Machoń.

–  „Cuda świata” również stanowiły temat do dekoracji chleba dla uczestników rywalizacji piekarzy – wyjaśnia dyrektor Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie, Barbara Sieńko.

Jak dodają uczestnicy konkursu, obecnie nie modne są już torty okładane marcepanem. Do łask wraca natomiast dekoracja z bitej śmietany i świeżych owoców. Wśród wypieków byly: Koloseum, piramida i flara USA ze Statuą Wolności. Powstał też Wielki Mur Chiński z chleba.

– Jestem przekonana, że są to przyszli mistrzowie, w najlepszym tego słowa znaczeniu. To młodzi ludzie, którzy, dzięki temu, że wybrali taką drogę kształcenia, są skazani na sukces – mówi Teresa Misiuk, kurator oświaty w Lublinie. – Zdobycie takich umiejętności daje im pewny start w dorosłość. Bo oni będą na pewno mieli pracę. Mało tego. To są takie zawody, gdzie miejsca pracy mogą tworzyć sobie sami, czyli być jednocześnie pracodawcami.   

A piekarz to na polskim rynku pracy bardzo poszukiwany zawód.

– Zajmujemy się dystrybucją surowców dla piekarń, cukierni, lodziarni – opowiada Janusz Wesołowski, dyrektor zarządzający jednej z lubelskich firm. – Kiedy jedziemy do piekarni z ofertą na surowiec, właściciel piekarni pyta: czy nie przywieźliśmy mu przypadkiem pracownika? To właśnie brak ludzi do pracy w piekarni jest największą bolączką dzisiejszych czasów.

– Piekarz to zawód ginący. Młodych ludzi odstraszają małe pieniądze i praca w nocy. Większe perspektywy daje cukiernictwo – uważa dyrektor Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie, Magdalena Zabłocka. – Nie zdajemy sobie sprawy, że praca piekarza jest bardzo ciężka. Zawód cukiernika jest natomiast bardziej efektowny. Szybko widać rezultaty i można stworzyć piękne rzeczy.

– To są trudne i wymagające zawody – potwierdzają uczestnicy turnieju.

Etap wojewódzki XXV Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz tradycyjnie odbył się w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. 

A w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz województwo lubelskie będą reprezentować  Justyna Ogonowska z Chełma oraz Mateusz Kowalski z Lublina. Uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie zwyciężyła w wojewódzkim etapie konkursu cukierniczego, a uczeń z Branżowej Szkoły Wielozadaniowej I stopnia numer w Lublinie w części piekarniczej. 

Ogólnopolski turniej zostanie rozegrany w Poznaniu.

PaSe / MaK / opr. ToMa

Fot. Sebastian Pawlak

Exit mobile version