Dziś tłusty czwartek, najsłodszy dzień w roku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To ostatnia szansa na wielkie objadanie się przed Wielkim Postem.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Tłusty czwartek z cukiernią „Chmielewski” w Lublinie i „Finezja” w Świdniku, 20.02.2020, fot. Piotr Michalski
Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi… słoniną, boczkiem lub mięsem. Dziś jemy słodkości. Głównie pączki i faworki. Specjaliści zalecają jednak umiar, ponieważ jeden pączek ma ok. 350 kilokalorii.
Tradycja tłustego czwartku sięga czasów pogańskich. Symbolizował on dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jadano tłuste potrawy, które popijano trunkami.
PaSe (opr. DySzcz)
Fot. Piotr Michalski