Im mniej składników, tym lepiej. Święto czekolady w Lublinie

pm czekol017 1

Festiwal Czekolady trwa w Lubelskim Centrum Konferencyjnym. Prezentuje się około 40 wystawców i rzemieślników wytwarzających czekoladę i słodycze.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Festiwal Czekolady, Lublin, 15.02.2020, fot. Piotr Michalski

O tym dlaczego tak kochamy czekoladę mówią lublinianie: – Jest pyszna i słodka. To ukojenie na serce – podkreślają.

– Jak poznać dobrą czekoladę? Przede wszystkim po czystym składzie – zdradza Janek Woźniak, czekoladnik z manufaktury spod Żywca: – Im mniej składników wymienionych w składzie, tym lepiej. Bardzo dobrym wyznacznikiem jakości czekolady jest to czy wytwórca może się pochwalić krajem pochodzenia tej czekolady, i przede wszystkim brak literek „E”.

Festiwalowi Czekolady towarzyszą prelekcje – m.in. o fenomenie szwajcarskiej czekolady oraz o zdrowych słodkościach. Organizatorzy przygotowali także tematyczne seanse filmowe dla dzieci i dorosłych. Impreza w Lubelskim Centrum Konferencyjnym potrwa do jutra (16.02).

PaSe (opr. DySzcz)

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version