Kampania sokowa w Cukrowni Werbkowice

20200227 125322

Cukrownia Werbkowice zainaugurowała kampanię sokową. To proces wytwarzania cukru, który wpływa na obniżenie kosztów produkcji i zwiększenie efektywności zakładu.

Cukrownia Werbkowice była pierwszą w Krajowej Spółce Cukrowej, która rozpoczęła kampanie sokowe i jedną z trzech, które je prowadzą. – W czasie tej podstawowej kampanii produkowany jest cukier, ale część tzw. soku gęstego odkładana jest w zbiornikach – mówi w rozmowie z Radiem Lublin prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej, Krzysztof Kowa. – Później, pod koniec lutego czy na początku marca, z tego soku zaczynamy produkować cukier. Dla nas jest to bardzo ważne. Wszystko dlatego, że wtedy mamy krótszą kampanię w tym okresie najmniej korzystnym, czyli jesienno-zimowym. Przenosimy część kampanii na okres wczesnowiosenny – dodaje.

– Cukrownia generalnie w kampanii wyprodukowała około 135 tysięcy ton cukru, z czego odłożyła około 36 tysięcy ton cukru w soku gęstym – zaznacza Krzysztof Mięczak, dyrektor Cukrowni Werbkowice. – Nasza placówka jest jedną z nowocześniejszych w Polsce. Ma kilka rozwiązań z najwyższej półki, takich o znaczeniu europejskim. Chodzi między innymi o suszarnię niskotemperaturową, która jako jedyna jest w tym standardzie wykonana. Przeszliśmy na suszenie ciepłem odpadowym. Jest to najtańsze i najbardziej ekologiczne rozwiązanie na dzień dzisiejszy w Europie i na świcie. Wysłodki, które są dostarczane do plantatorów są w pełni ekologiczne. Jest bardzo duże zainteresowanie i duży zbyt na tego typu produkt – dodaje.

– Ten okres od września do dzisiaj, kiedy trwała kampania, to był czas trudny ze względu na szkodniki oraz warunki pogodowe – podkreśla sekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych Artur Soboń. – Nasi rolnicy potrafią sobie z tym radzić. Mamy około 15 tysięcy plantatorów w Polsce, którzy cały czas podnoszą swoją produktywność i na nich opieramy wszystko, co mamy tutaj. Bez ich pracy nie byłoby surowca, buraka i nie byłoby tej kampanii, którą prowadzimy – dodaje.

– Zamojszczyzna boryka się z dwoma rzeczami. Szkodnik szarek komoścnik najbardziej z całej Polski atakuje nas. Mieliśmy przesiane ponad 600 hektarów plantacji buraków cukrowych i zaatakował najbardziej chwościk – twierdzi plantator Mieczysław Środka. – Wchodzimy w nowy etap dla Krajowej Spółki Cukrowej, czyli budowę tego holdingu rolno-spożywczego. W tej chwili to już się odbywa. Jako plantatorzy patrzymy na to z pewną nadzieją – dodaje.

– Wspólnie z zarządem Krajowej Spółki Cukrowej w tym tygodniu wybraliśmy doradcę do przygotowania strategii rozbudowy spółki, jako grupy spożywczej. To będzie najważniejszy podmiot w branży w Polsce – zaznacza Soboń. – Ta współpraca z doradcą pokaże nam o jakie obszary można rozbudować działalność. Jeśli będzie zgoda, co do tego, iż te konsolidacje przyniosą rozwój Krajowej Spółki Cukrowej w postaci polskiej grupy spożywczej, to do końca 2020 roku będziemy chcieli ten proces przeprowadzić – dodaje.

Kampania sokowa potrwa około 35 dni.

Cukrownia w Werbkowicach produkuje cukier od 57 lat i jest pierwszą cukrownią wybudowaną w Polsce po II wojnie światowej. Obecnie przerabia około 11 tysięcy ton buraków na dobę.

AlF / opr. PaW

Fot. Aleksandra Flis

Exit mobile version