Perkowice pełne lokalnych smaków i ginących zawodów

W pracowni kulinariów w Perkowicach w powiecie bialskim trwa podsumowanie warsztatów kulinarnych – ,,Potrawy tradycyjne i regionalne Południowego Podlasia”. Warsztaty prowadzone były przez rok w dziesięciu miejscowościach gminy Biała Podlaska.

Wzięło w nich udział blisko dwieście pań. Z efektów warsztatów zadowolona jest prowadząca spotkania Urszula Nowicka, która na co dzień zajmuje się pracownią kulinariów regionalnych w Perkowicach. – Ustaliliśmy, ze każda z 10 grup coś przygotuje na podsumowanie warsztatów. Wszystkie potrawy są bardzo dobrze przygotowane. Są wśród nich: kołacz z jagłami, kulebiak, cebularze. Dania powstały na podstawie przepisów naszych babć.

Organizatorem warsztatów był Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej. Koszt przedsięwzięcia wyniósł 50 tys. złotych.

Na terenie gminy Biała Podlaska przez rok odbywały się też warsztaty z rękodzielnictwa. Z tej okazji w Perkowicach otwarto, na której prezentowane są prace, wykonane podczas projektu ,,Warsztaty na szlaku pracowni ginących zawodów.” W ramach projektu zorganizowano 8 warsztatów w pięciu pracowniach: tkackiej, koronkarstwa, plecionkarstwa, filcu oraz zdobnictwa ludowego.

– Bardzo interesujące na wystawie są zwłaszcza prace wykonane z filcu. Są one bardzo pracochłonne – mówi organizatorka ekspozycji Małgorzata Hanas. – Wykorzystywana do nich jest wełna ręcznie filcowana. Powstają z niej: korale, szale, kapelusze, rękawice. Mamy też koronki na ramkach. Są one bardzo pracochłonne, ale stanowią perełkę, unikat.

Organizatorem warsztatów kulinarnych i rękodzielniczych był Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej.

MaT / opr. ToMa

Fot. Małgorzata Tymicka

Exit mobile version