Święta dla wielu osób oznaczają także wyjątkowo obfite posiłki. Żur? Biała kiełbasa? Faszerowane jajka? Pasztety i najróżniejsze wędliny? Wypieki na słodko i słono? Pascha, serniki, makowce… A co zrobić, gdy jedzenia nam zostanie i to w dużej ilości? Można podzielić się nim z innymi, zamrozić lub… zamienić na inne potrawy, które z chęcią zjemy w kolejnych dniach. Ale żeby taka sytuacja się nie powtórzyła i żeby jedzenie się nie marnowało, warto o nim pomyśleć inaczej, w duchu less waste.
Less waste to styl życia, który zakłada ograniczanie ilości produkowanych odpadów do niezbędnego minimum. Chodzi zarówno o maksymalne wykorzystanie pozostałości i resztek w kuchni, jak i o przemyślane decyzje zakupowe, ograniczenie nadmiernego konsumpcjonizmu, który zagraża środowisku naturalnemu.
Agnieszka Bukowska, autorka książki „LESS WASTE Polska” rozmawiała z restauratorami, którzy wzorcowo realizują idee less waste, ale także z ekspertami, którzy podpowiadają, jak idee less waste możemy stosować w domu. Jak trudny czas społecznej izolacji wpływa na życie w duchu less waste? O tym w audycji Druga Połowa Dnia mówiła Agnieszka Bukowska:
AKr
Fot. pixabay.com