W programie będziemy zajadać się jagodami. Zagadką dla słuchaczy pozostanie: jakiego rodzaju borówkami? W lesie spotkamy 3 rodzaje borówek:
Czernica, jagodzina – krzewinka o wysokości około 25 centymetrów tworząca rozległe jagodziska na borze świeżym, mieszanym świeżym. Owocem jest czarna jagoda z sinym nalotem, o niezapomnianym smaku. Miąższ w kolorze granatowo-fioletowym sprawia, że tak trudno jest odmyć ręce po konsumpcji.
Brusznica, kamionka – mała, zimozielona krzewinka o wysokości około 15 centymetrów, występuje w borach oraz torfowiskach. Owocem jest czerwona, kwaśna jagoda. Zarówno czernica, jak i brusznica bogate są w witaminy: A, C i P.
Bagienna, pijanica – krzew o wysokości nawet do 1 metra. Owoce podobne do borówki czernicy, jednak miąższ nie jest zabarwiony. Spożywanie owoców prosto z krzewu wiąże się z ryzykiem zatrucia lub odurzenia (stąd nazwa pijanica). Wszystko przez osiadający na jagodach pyłek kwiatów bagna zwyczajnego, z którym zasiedlają wspólnie siedliska bagienne oraz torfowiska. Jednak umycie w wodzie owoców borówki bagiennej sprawia, że są stosowane przy leczeniu hemoroidów i żylaków.
Do usłyszenia na antenie, do zobaczenia na jagodowych, leśnych szlakach mówi Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pixabay.com