Jagody! Kto z Państwa chodzi lub chodził na jagody? Kto lubi robić – nie tylko jeść – pierogi z jagodami? Kto zbierał lub zbiera jagody na zarobek? Na wszystkie te pytanie mogłabym odpowiedzieć „ja”, ale głos oddam Jadwidze Krawiec, która jako dziecko każde wakacje spędzała „na jagodach”, a i dziś lubi wyskoczyć do lasu, bo – zgodnie z popularnym powiedzeniem – „dobre kilo, dobre dwa”.
Choć przed radiowym mikrofonem pani Jadwiga się stresowała, bo, jak twierdzi, woli piec czy gotować, niż udzielać wywiadów, to jednak porady nie odmówiła i dzięki temu w proponujemy pierogi z jagodami smażone na głębokim oleju. Łatwy przepis ze składnikami dodawanymi „na oko”, 25-30 minut roboty, a powstają pyszne pierożki, które warto zrobić do popołudniowej kawy czy kompotu. Najlepsze są podawane na ciepło.
Z Jadwigą Krawiec rozmawiała jej córka, Agnieszka Krawiec:
AKr
Fot. Agnieszka Krawiec