27.07.2020 Lato smakuje: samopsza i płaskurka

les plantes cultivades. cereals. imatge 1781 2020 07 27 145344

Dzisiaj, mówiąc o zbożu, wymienimy: proso, żyto, jęczmień, owies, a także pszenicę. Ale warto też pamiętać o tak zwanych pierwotnych zbożach, które obecnie powracają. Mowa tutaj przede wszystkim o samopszy i płaskurce.

Płaskurka jest najbardziej pierwotnym zbożem. Już w starożytnej Mezopotamii była uprawiana na szeroką skalę, później została wyparta przez pszenicę zwyczajną. Z kolei samopsza  jest prastarym zbożem o bardzo cienkich źdźbłach i krótkich kłosach. Ze względu na swoją delikatność i trudność w uprawie przetrwała w niektórych regionach. Dzisiaj uprawia się ją na górzystych terenach Zakaukazia. A także coraz częściej zakłada się jej plantacje w gospodarstwach ekologicznych. I właśnie jedno takie gospodarstwo, jest prowadzone przez Jolantę Pecio z Zabłocia. 

AnKoś

Fot. Miquel Pujol Palol / wikipedia.org

Exit mobile version