Trwa sezon na owoce. Ich miłośnicy mogą być jednak rozczarowani…

strawberries 5310168 1920 2020 07 08 190146

Wakacje to czas świeżych owoców i warzyw. W sklepach i na targach pojawiają się maliny, jagody i agrest. Jednakże, w tym roku owoce nie są najlepszej jakości. 

– To będzie bardzo trudny sezon, wszystko przez dużą ilość opadów, w związku z czym owoce mogą smakować inaczej – mówi w rozmowie z Radiem Lublin Tomasz Solis, wiceprezes Związków Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej. – Mamy ciężki sezon. Wszystko przez pogodę. Narzekaliśmy na suszę, to w tym roku mamy akurat nadmiar wody. Wiadomo, że przy dużej ilości opadów są problemy z chorobami grzybowymi, które występują masowo, a szczególnie w owocach miękkich. Mam na myśli truskawkę, malinę, porzeczkę czy agrest, który mocno pękał. Myślę, że będzie to naprawdę trudny sezon, a pogoda nadal zapowiada się taka przewrotna z dosyć dużą ilością opadów. Będzie problem z jakością owoców – dodaje.

– Malina się zaczęła. Potem będzie czarna porzeczka, ponieważ czerwona już jest – opowiada jedna z handlujących na lubelskim targu. – Agrest się kończy, więc też nie za bardzo się nim najemy, bo grad zniszczył dużo. Poza tym bób, zaczyna się ogórek kiszony. Zbiory w tym roku są cienkie, ponieważ jest dużo robactwa, które niszczy wszystko. Zima była słaba, więc robactwo nie wymarzło i nam wszystko wyjada – dodaje.

– Ten rok jest wyjątkowy, ponieważ trwałość owoców jest naprawdę bardzo krótka. Nawet, jeżeli kupuje się owoce w dobrej jakości, to potem okazuje się, że w domu one bardzo szybko tracą swoją wartość – opowiada Solis. – Pojawiają się pleśnie, a owoce gniją. Trzeba się śpieszyć i jeść dużo, na świeżo – dodaje.

– W owocach jest dużo wody – podkreśla Andrzej Niewęgłowski, który prowadzi małą firmę rodzinną zajmującą się przetwórstwem dżemów. – Jeżeli w owocu jest dużo wody, to dżem nie będzie już taki gęsty. Będzie bardziej przypominał mus – dodaje.

– Maliny, borówki czy truskawki są bardzo wartościowe – zaznacza dietetyk Dorota Hucał. – Teraz, kiedy jest na nie sezon, mają najwięcej składników odżywczych. Uważam, że są to najbardziej wartościowe z owoców. Wszystko dlatego, że mają najwięcej antyoksydantów, bardzo mało cukru, niski indeks glikemiczny. Naprawdę warto włączać je do swojej diety – dodaje. 

Jeśli chodzi o przetwory, to specjaliści nie polecają tegorocznych jagód przez dużą zawartość wody, natomiast rekomendują zamianę ich na przykład na jagody świdośliwy, która zyskuje u nas coraz większą popularność. 

InYa / opr. PaW

Fot. pixabay.com

Exit mobile version