20.08.2020 Lato smakuje: cukinia

zucchini 1659094 1920 2020 08 20 144129

Cukinia zwana też kabaczkiem, do Polski trafiła z Włoch w latach 70 ubiegłego wieku. Jest źródłem witamin i minerałów. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta.

To bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do wielu potraw. Można ją jeść na surowo, szczególnie kiedy jest jeszcze stosunkowo mała. Jest dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek. Można ją smażyć, dusić, zapiekać, faszerować. Nadaje się i do zup, omletów, placków. Za pomocą specjalnej obieraczki, można z niej zrobić spaghetti. Nie można też zapomnieć o leczo z cukinii czy przetworach na zimę. Kilkoma przepisami z cukinii podzieliła się gospodyni domowa – Grażyna.

Obecnie ze względu na smak i właściwości odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.

AnKoś

Fot. pixabay.com

Exit mobile version