Europejski Festiwal Smaku trwa na lubelskim Starym Mieście. Prezentują się wystawcy z Polski i Europy. Najlepsi kucharze odtwarzają polskie potrawy z XVIII wiecznej książki kucharskiej.
– Do Lublina przyjeżdżają dziś (13.09) kolejne gwiazdy kulinarne – mówi dyrektor festiwalu Waldemar Sulisz. – Kurt Scheller bardzo chciał dowiedzieć się, jak smakują potrawy z odkrytej przez profesora Dumanowskiego księgi kucharskiej z XVIII wieku. To jest nasz skarb narodowy. Przyjeżdża też Kevin Eyestone, który niby jest strażakiem, ale ma prowadzić dobrą restaurację w Mielcu. Festiwal prowadzi Kamila Ścibiorek, czyli podkomisarz Paulina. Ta książka zmienia cały nasz obraz, jaka ta kuchnia była i jak niezwykła była kuchnia lubelska – dodaje.
Wydarzeniu towarzyszy Jarmark Tradycji na ul. Szambelańskiej, warsztaty fotograficzne i prezentacja aparatów Leica, a o godzinie 15.00 rozpocznie się kolejny dzień konkursu „Good Chef”.
Szczegółowy program na stronie europejskifestiwalsmaku.pl.
PaSe / WT
Fot. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie FB