Dawne potrawy odtwarzają uczestnicy konkursu „Good Chef”. Na lubelskim Starym Mieście trwa Europejski Festiwal Smaku. Pracę kucharzy oceniać będzie międzynarodowe jury.
– Możemy zobaczyć trójkę zawodników z Polski, którzy prezentują swoje umiejętności – mówi dyrektor festiwalu, Waldemar Sulisz. – Gotują oni potrawy według receptur zgromadzonych w XVIII-wiecznej książce kucharskiej. Wszystkie przepisy są dość trudne, ale ci młodzi kucharze mają niezwykłą fantazję, że potrafią przepięknie zinterpretować te trudne przepisy i dodać do tego swoją wyobraźnię. I z tego tworzą się naprawdę kulinarne arcydzieła.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Europejski Festiwal Smaku 2020
Konkurs rozpoczął się o godzinie 15.00. Dziś także o godzinie 17.00 otwarcie wystawy malarstwa Danki Jaworskiej w Galerii Sztuki Arche, przy ul. Zamojskiej 30. Będzie można na niej zobaczyć kadry z Ołtarza Gandawskiego.
Europejski Festiwal Smaku odbywa się na lubelskim Starym Mieście. Wydarzenie potrwa do niedzieli.
PaSe / opr. ToMa
Fot. Piotr Michalski