Tłumy lublinian i turystów odwiedziły dziś lubelski skansen, gdzie odbyło się 22. Święto Chleba.
Podczas wydarzenia lokalni wystawcy oferują najlepsze pieczywo i wyroby cukiernicze, a najmłodsi uczyli się od mistrzów piekarnictwa jak piec cebularze:
– Świadomi konsumenci coraz częściej wybierają zdrowe pieczywo – mówi prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Marek Jurycki. – Jest w tej chwili moda na chleby żytnie, z ziarnami, na otrębach. To wszystko jest potrzebne dla organizmu. Nie tylko w Polsce mamy powrót do pieczywa tradycyjnego. Miałem ostatnio możliwości wyjazdów do kilku krajów, do piekarń i rzeczywiście zaczyna wracać pieczywo rzemieślnicze, wyrabiane w małych piekarniach – dodaje.
Podczas wydarzenia można było także nauczyć się pleść koszyki ze słomy. Przeprowadzono także rozstrzygnięte konkursy na najładniejszy chleb i najładniejsze stoisko.
Wydarzenie odbyło się w sektorze Miasteczko Muzeum Wsi Lubelskiej.
SzyK / WT
Fot. archiwum